İslami İlimler Fakültesi’nden Dünya Su Gününde Panel
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami ilimler Fakültesi Dekan yardımcısı Prof. Dr. Sevgi TÜTÜN koordinesinde Fakülte Akademik Seminer ve Etkinlik Komisyonu’nun katkılarıyla 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla "Kur’an, Bilim ve Medeniyet Ekseninde Su" konulu bir panel gerçekleştirildi. İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sıddık KORKMAZ’ın moderatörlüğünde yapılan panele İKÇÜ İnşaat Mühendisliği Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet SORGUN, İKÇÜ İslami ilimler Fakültesi Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İskender ŞAHİN ile İKÇÜ Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Sarp ALATEPELİ konuşmacı olarak katıldı. Program İKÇÜ İslami İlimler Fakültesi Tesir Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Hamza Afacan'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Panelde "Mühendis Gözüyle Su" başlıklı sunumunda Prof. Dr. SORGUN; Dünyanın %71’inin sudan oluşmasına rağmen, insanlar için ulaşılabilir tatlı suların oldukça sınırlı olduğunu vurguladı. Bu nedenle, “tatlı su kullanımının bir göstergesi olan ‘Su Ayak İzimizi’ azaltmalı, yalnızca içerek tükettiğimiz suyu değil, aynı zamanda dolaylı yollardan tükettiğimiz suyu da etkin kullanmalı ve israftan kaçınmalıyız” dedi. Ayrıca suyun hayatın devamını sağlayan bir madde olmasının yanı sıra hidroelektrik enerji üretiminde kullanılan temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğunu ve bu amaçla, şu ana kadar ülkemizde 861 baraj inşa edildiğini ifade etti.
Doç. Dr. ŞAHİN ise "Vahiy ve Su" başlığındaki konuşmasında; Suyun, Kur’an-ı Kerim ve bilim paydasında bir araya gelen önemli bir mevzu olduğunu ifade etti. Bilimin, suyu, yapısı itibariyle ele aldığını: Kur’an’ın ise suyu bir amaçtan ziyade bir araç olarak değerlendirdiğini, böylece suyu, iman, ahlak ve salih amele götüren bir mekanizma olarak gördüğünü belirtti. Ayrıca, Kur’an ve bilimde su ile ilgili bilgilerin birebir örtüştüğünü, bunun da Kur’an-ı Kerim’in bir mucize ve mutlak manada hakikat olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Panelin son konuşmacısı olan Dr. Öğretim Üyesi ALATEPELİ de "Antik Dönemden Günümüze İzmir Kent Merkezinde Su" başlıklı sunumunda; Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin su ile ilgili olan alt yapısını Antik Dönem’den günümüze kronolojik olarak aktardı. Ve çok katmanlı kent silueti içindeki işlevlerini dikkate alarak değerlendirmelerde bulundu.